Administrația Vladimir Putin a cerut, luni, Alianței Nord-Atlantice să nu mai nege informațiile despre prezența militară în Ucraina și a catalogat drept ”periculoase” încercările Franței de a trimite personal combatant, în contextul afirmațiilor controversate făcute de președintele francez, Emmanuel Macron, și de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a afirmat, în mod surprinzător, că pe teritoriul Ucrainei ar fi militari NATO, deși Alianța Nord-Atlantică a respins constant această idee.
”Soldați din state membre NATO sunt deja în Ucraina și vreau să le mulțumesc diplomaților din țările care au asumat acest risc. Știu ele foarte bine care sunt”, a declarat Radoslaw Sikorski în cursul unei ceremonii desfășurate în Parlamentul polonez. Însă, conform unor oficiali citați de presa de la Varșovia, Sikorski se referă de fapt la instructori militari.
”Nu mai văd rostul ca NATO să nege acest lucru”, a reacționat luni Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de cotidianul agenția Tass.
Marea Britanie a admis recent că a trimis specialiști militari în Ucraina, subliniind însă că nu intenționează să trimită trupe combatante.
”În general, evoluțiile discuțiilor și persistența Franței în încercările de a construi o coaliție de țări care să declare disponibilitatea ipotetică de a trimite contingente constituie o acțiune directă de escaladare a tensiunilor. Este o abordare periculoasă, foarte periculoasă, care riscă să aibă consecințe indezirabile. Noi urmărim situația cu multă atenție”, a afirmat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Președintele Emmanuel Macron a afirmat pe 26 februarie, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.
”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.
Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia, Slovacia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței. În contextul controverselor, Guvernul de la Paris a nuanțat afirmațiile lui Macron, argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari. Secretarul general Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe în Ucraina.
Foto: Profimedia
Citește și: